Waterfall Security

waterfall security „Erősebb mint a tűzfal”

Waterfall Security, egy adatdiódákat gyártó vállalat. Az adatdióda lényege, hogy hardveres kialakításából adódóan egyirányú kommunikációt garantál és teljesen hackerbiztos.

Ezt úgy érik el, hogy tipikusan egy réz-optikai átalakítót használnak, de csak egy irányban: jön az adat a réz kábelen (mint egy normál számítógépes hálózati kábel), átalakítja fénnyé, de úgy hogy az egyik irányba van csak transzmitter (ami villog) és a másik oldalon van csak receptor, ami veszi a jelet. Majd mindezt visszaalakítja elektronikus jellé és rézkábelen, sima számítógép hálózatba megy tovább a jel. Ez azért nagyszerű, mert akárhogy is hekkelik, szabotálják, szándékosan vagy véletlenül állítják be hibásan, feltörik, szétszedik, akármit csinálnak vele, sosem fog az optika visszafelé jelet küldeni, mert az fizikailag lehetetlen. Tehát ez 100% hackerbiztos, szabotázsbiztos, támadásbiztos. „Erősebb mint a tűzfal”, ez a jelmondatuk, ami így igaz is.

Az egésznek az a nagy hátránya, hogy ez mindössze két hálózat elválasztására szolgál, semmi másra, ráadásul az internetes protokollok nem igazán egyirányúak, ezért sokat kell varázsolni mindkét oldalon hogy működjön egy FTP vagy HTTP kapcsolat, vagy egy megosztott fájlt átmásoljon a túloldalra. Szóval nem túl hasznos a gyakorlatban, de atombiztosan egyirányú.

Hogy ez mire jó? Pár példa:

  • Belső, ipari kamerahálózat jeleit kiküldeni úgy, hogy ne tudják meghekkelni attól még az ipari rendszert
  • Belső naplókat, logokat kiküldeni egy szuperbiztos hálózatból úgy, hogy befelé tutira se hacker, se kártevő, se semmi ne jöhessen
  • Windows, vírusirtó, stb. frissítéseket, stb. bejuttatni a védett hálózatba úgy, hogy kifelé semmi más ne juthasson

További példák: waterfall-security.com/solutions

Egy ilyen megoldás kiválthatja az USB kulccsal való szaladgálást, manuális másolgatást, arról nem is beszélve hogy USB-n is jó pár támadás át tud menni, míg ezen garantáltan egy sem.

Célközönség egyértelműen a kritikus infrastruktúra üzemeltetők és ipar, olajfinomítók, vízművek, áramhálózat, gázvezeték üzemeltetők, erőművek, hadsereg, stb.

Tekintse meg a Waterfall Security prezentációját angol nyelven!